Nauja kalėjimo tvarka
Šiose įstaigose (kalėjimuose) bausmę atliekantys asmenys, nuteisti laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos ir ne tik visiškai nieko naudingo neišmoksta ten įkalinti, bet tik "ryja" mokesčių mokėtojų pinigus.
Ar žinojot, kad šiandien vieno nuteistojo asmens išlaikymas per dieną kainuoja 60 litų, o tik 5 litai iš jų skiriami maistui? - Taip, tai tiesa. Elektra, valgyklos darbuotojai, valytojos, vanduo ir kiti malonumai kainuoja nemažus pinigus. Yra Lietuvoje daug tėvų kurie vaikams negali tiek skirti pinigų savaitės laikotarpiui, o Lietuvoje vienai dienai 60lt priklauso kaliniui...
Dar nepaminėjau apie žmones kurie turi pinigines baudas, kurios tesiekia kelis tūkstančius litų, nesugeba atlyginti nukentėjusiam žalos, tai pasilieka "atsėdėjimo" variantą. Kalinys 30-90 parų yra uždaromas "pailsėti" ir po to laiko jam iš tų kelių šimtų lieka vos keli litai baudos. Pažvelkime objektyviai į šį reikalą. Kam reikia dirbti ir mokėti baudas, jei galima sėdėti su tokiais pačiais nusikaltėliais, valgyti visada šviežią maistą ir dar nuskaičiuoja valstybė nusikaltėlio baudą kas kiekvieną parą?
Finansiniai reikalai manau visiems aiškūs. O dabar plačiau apie kalėjimo sistemą, kuri atveda žmogų į doros kelią. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad turiu ne vieną draugą, pažįstamą, kuris yra praleidęs ne vienus metus įkalinimo įstaigose ir mano pirmas klausimas susitikus būna "ar pasimokei iš savo klaidų?". Tai tikrai kvailas klausimas, bet į jį daugelis žmonių atsako su įgautu kalėjimo slengu - "pasimokiau, kad nereikia daryti taip blogai. Reikėjo labiau pasistengti prieš darydamas nusikaltimą" ir tikrai nebūtų žmonėms baisu vėl ten pat grįžti, anaitptol... jiems ten nebuvo blogai gyventi. Beje kaip įmanoma kardinaliai nusikaltėliui pasikeisti, kai aplink jį "sėdi" tokie patys žmonės, kaip pats kalinys?
Iš psichologijos pagrindų yra visiems manau yra aišku, kad jei vaikas padaro kažką blogo, jam tikrai niekas neduos saldainių, o pasodins kampe ar panašiai, kad pagalvotų apie savo blogai padarytus poelgius. O kai tėvai mato, kad vaikas gailisi ir suprato savo poelgius jam duoda saldainį, kaip paskatą už tai, kad suprato savo klaidą. Ši sistema nėra tobula, nes pats atsimenu vaikystėje, kad greitai mokėjau "nusilpauti" nuodėmes. Bet dabar pagalvokime, o kaip yra su kaliniais? Nusikaltėlis padaro nusikaltimą, jam duoda saldainių, susodina tarp tokių pačių nusikaltėlių ir dar "nurašo" baudą... - tikra pasaka?.
Mano sprendimai Lietuvos Respublikos kalėjimams ir bausmę atliekantiems kaliniams.
Keli variantai:
*Norint, kad žmogus suprastų savo klaidas ir iš jų pasimokytų, nereikia jokių paskatų ir panašiai. Kiekvienas žmogus turi savų įsitikinimų, tarkime aš negalėčiau būti žmonių rate, kurie mane nervuotų (apie juos čia nekalbėsiu). Faktas, kad nebenorėčiau, kaip žmogus patekti į tokią vietą kurioje mane "grūzintų" ir kitaip morališkai veiktų. Žinoma, tai ne visiems galioja, bet tam yra psichologijos mokslas, kurį galima laisvai praktikuoti kaliniams.
*Fizinė vergovė. Gal tai necivilizuotai ir primityviai skamba, bet tai man atrodo pats geriausias variantas. Kam išradinėti dviratį, jei jis jau išrastas?
Nusikaltėlis, kuris padarė nusikaltimą turi atlikti fizinę darbo prievolę. Darbai kuriuos galima skirti nusikaltėliams pagal jų rangą (tai yra pagal jų nusikaltimo lygį, nes masiniam žudikui tikrai nereikia leisti ramiai sėdėti ir nosį krapštyti). Apie darbus plačiau nekalbėsiu, nes reikia tam daug LR investicijų, bet pačią sistemą galima palikti. Tarkime, kalinys atsikelia 8 ryto, nuveda jį prie rato kurį turi visą dieną sunkiai turi stumti, traukti ar panašiai. Skamba kvailai? Bet ar nusikaltėlis norėtų po mėnesio darbų ten grįžti į tokį pragarą? ar jis liks nieko neišmokęs? Ar jis patars visiems užsiimti nelegalia veikla?
Temą pratęsime kartu. P.S tikrai nenorėčiau į kalėjimą

Visų pirmą išbrauksi daug "nusikaltimų", kurie niekam nekenkia, bet už juos sodina. Kol galų gale sodinsi tik fizinius smurtautojus kurie tai daro vėl ir vėl. Už tyčines žmogžudystes - mirtis arba darbas priverstinis darbas kalėjime visą gyvenimą. O ką darysi jei nesutiks dirbti? suteiksi galimybę nusižudyt, jei norės. Jei nenorės žudytis, tai būdų priversti yra daug, kuriuos naudoja ir dabar - pradedant nuo palaikymų mažuose izoliuotos kambarėliuose, tęsiant bananu per galvą ir t.t.