Kaip mokytis ir ką akcentuoti?

Protas, elgesys, savišvieta, sąmonė, bei psichikos faktai, dėsniai, procesai ir reiškiniai. Informacijos perdavimas kitoms kartoms.

Vartotojo avataras

Globalistų mėsa
Globalistų mėsa

31 Gegužė 2011

Kaip mokytis ir ką akcentuoti?

Mokymasis ir supratimas

Kadangi jau užklydai...Nepradėsiu nuo įžangos ir neklausiu Jūsų IQ testo rezultatų...Tai visiškai nesvarbu...Nes mokymasis - tai sistema. Sistema, kuri eina iš kartų į kartą, tai tradicija, kuri yra patikrinta, pritaikyta žmonių buityje ir vis tobulinama. Kitaip tariant - tai ką Jūs mokotės dabar, yra visa ko standartas. Paklausi apie ką aš čia šneku? O gi apie paprastą supratimą, kuriuo sekė Einšteinas, Landau ir kiti žmonės, kurie suprato tai, ką mes visi jau seniausiai žinome, bet neįsigiliname. O neįsigiliname, nes mums tai yra per paprasta... Bet kodėl mes einame nepramintu taku užuot lengvai nubėgę į sėkmę ir pasiemę tai ko mes ištikrųjų verti? Nes patys to nenorime . O viskas ištikrųjų yra labai paprasta. Mokslas susideda iš 3 pagrindinių aspektų, per kuriuos mes gauname informacija: SKAITYMAS,RAŠYMAS,ARITMETIKA. Paprasta? Galbūt sakyčiau, per daug paprasta, kad tai būtų taip lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Išmokdami šiuo paprastus dėsningumus, mes be vargo galėsime įveikti bet ką, kas buvo mums per sunku ar nesuprantama... Jeigu Jūs iki šiol skaitote knygą ir tenka perskaityti kelis kartus tą patį sakinį, kad įsiminti informacija - Jūs nemokate skaityti...o tai toli gražu ne dėl dėmėsio stokos šiam reikalui...Bet tokiu kaip Jūs yra nemažai - todėl iš visos surinktos informacijos Jūs pasisavinate tik 50 proc , KARTOJU, TIK 50 proc. visos informacijos. O tai lemia Jūsų netaisyklingas skaitymas... O skaityti efektyviai - nereikia būti genijum...tereikia dirbti pagal sistemą... Ar girdėjote tokius gandus, kad 500psl. knygą žmogus perskaito per naktį...ar mažiau... Tai ne teorija... tai realybė... Ir tai yra sėkingo skaitymo rezultatas.

Nelaikykite manęs kvailu...žinau, kad skaityti mokate, rašyti taip pat, atlikti papraščiausius algoritmus matematikoje irgi jokių problemų Jums nesukelia. Bet aš kalbu ne apie tai, kalbu, kad šiais laikais žmonės į mokslą žiūri per sudėtingai..jie pamiršta, kad tai viso labo yra skaitymas, rašymas ir aritmetika. Kaip šiuos dalykus mokame pritaikyti savo aplinkoje, kaip Jūs juos suprantate ir KAIP juos mokate panaudoti SAU, visą tai apibrėžia mokymosi kokybę.

Taigi, pagrindiniai faktoriai, kurie blokuoja sėkmę į mokymasį yra: ARITMETIKA,SKAITYMAS,RAŠYMAS. Šie pagrindiniai aspektai mums uždaro duris į plačias mokslo galimybes. Susiimkime ir pradėkime nuo šiandien sėkmingiau skaityti, rašyti bei atlikti aritmetinius veiksmus ir mūsų galia mokytis - padvigubės.

Kaip sėkmingai skaityti. Skaitymas - toli gražu ne paprastas pasivaikščiojimas parke gražų pavasario rytą.. Tai yra jūsų suvokimo išbandymas. Skaitydami, mes turime surinktą informaciją paversti į koduotę, kurią mes lengvai įsiminsime, kitaip tariant interpretuojame viską savaip neiškraipydami faktų. Perskaitydami sakinį, turime suprasti ir išanalizuoti, pritaikyti sau. Tai turi užimti vos akimirką, tai pastebima akimirskniu, tai stebukliga, tai veikia!!! Suprask, pažink, pritaikyk savo patirtyje, susiek - ir tu skaitysi sėkmingai. Aš garantuoju, iš 50 proc. duobės tu nušoksi į 100proc sėkmės palaimintą supratimą. O viso labo, tai tik skaitymas...

Rašymas taip pat yra svarbus veiksnys blokuojantis sėkmę į tobulėjimą... Rašydami mintis, mes turime ekspresyviai išreikšti save...Jeigu mes mintyse nesugebame surikiuoti taškų, tuomet mes jų ir negalėsime rišliai išreikšti fiziniais veiksmais ant popieriaus lapo. Rašymas neatsiejamas nuo skaitymo... Mes dėliojame mintis, kurios buvo iššauktos iš skaitytų knygų, straipsnių, o tai leidžia drąsiau ir užtikrintai pasitikėti tuo ką rašai. Vėlgi, rašymas be skaitymo , kaip be rankų. Todėl yra svarbu išmokti efektyviai skaityti, antraip gaudami anaiptol tik pusę informacijos iš visos knygos ar straipsnio, mes negalėsime išreikšti pilnų, produktyviai išplėstų savo minčių, kurias liesime ant lapo taip užtvirtindami savo suvokimą, kuris atėjo sėkmingai skaitant informaciją.

Artimetika. Visa artimetika susideda iš + - / * - pliusas, minusas, dalyba, daugyba. Atrodo paprasta? Anaiptol, taip ir yra. Tik mes vėlgi tai užmirštame. Gauname sudėtingus artimetinius algoritmus, kurie vyksta kiekvieną dieną mūsų galvoje. Ne realybėje, o galvoje. Tai trukdo mums siekti sėkmės... Tokiu atveju - planuok!!!

Algoritmavimas tavyje - veiksmų atlikimas tam tikru laiko momentu. Padaryk taip, kad veiksmas būtų ritmingas ir nuoseklus ir neturėsi problemų: planuok.

Ar tau kylą klausimas: ką veikti šiandien? Tuomet aptingsta tavo algoritmu ciklas ir tu nebedarai praktiškai nieko, kas tau atneštų kelią į sėkmę, todėl dar kartą pasakysiu : planuok. Pasidark dienos sąrašą, laikykis jo, Tai leis tavo aritmetiniems algoritmams gyvuoti ir veikti nuosekliai. Tą valandą tas ir tas. Tai veikia...

Turiu pavyzdžių, kurie išmoko sėkmingai skaityti, reikšti savo mintis, suprasti, sudėlioti savo dieną - jie pasiekė per trumpą laiką nemažai. Žmogus, kuris nemokėjo informatikos, paskutinį mėnesį prieš egzaminą, parašė pirmą savo programą Turbo Pascal aplinkoje... Jis skaitė knygą -Pascal pradžiamokslis. Išmokdamas sėkmingai skaityti, jis greitai įgudo ir pasiruošė egzaminui puikiai.. nors jis matematikoj nebuvo gabus...kitaip tariant - nesisekė. Viskas apsivertė aukštyn kojom, kai suprato, kad viskas yra sistema - skaitymas, rašymas, aritmetika. Nieko naujo...

Galbūt Jūs suprantate kitaip viską...ir tai Jums padeda... tuomet Jūs genijus.
Dinamikos pagrindais grindžiamas nuosekliai tolstu nuo to ko noriu tolti - tai jau nebe kūnas, o materialusis taškas.
971206298 - iššifruok jei esi kompiuteris ?
Vartotojo avataras

Globalistų mėsa
Globalistų mėsa

31 Gegužė 2011

Re: Kaip mokytis ir ką akcentuoti? [Psichologija]

Vienas iš būdų, kaip pasiekti sėkmę daromame darbe - planavimas. Planuodami savo laiką, mes nepamiršime svarbių dalykų, kaip perskaityti straipsnį, parašyti laišką, atlikti darbą, kuris yra iš ties svarbus, bet MES tingime jį daryti. Vietoj viso laiko produktyviai paskirstyto SAU, mes atiduodame jį savo pirmutinej žmogaus įgimtai stadijai - tinginystės dėsniui. Ir tai tiesa...Mes tingime mokytis, tobulėti...Vietoj to, ką mes galime pasiimti iš dienos, mes pasiimame tik vieną tūkstantąją dalies, nors galėtų būti atvirkščiai. Prisipažinsiu, mano darbo stalas - apkrautas dokumentais, makulatūra, kurios šiandien man galbūt nereikės. TOkiu atveju, prieš pradėdamas dirbti, aš viską turiu būtinai susitvarkyti, neturi būti pašalinių dalykų, kurie atitrauktų mano dėmesį nuo darbo. Tokiu būdu, aš galiu užsitikrinti savo sėkmingo darbo pradžią, eigą...

Jeigu Jūs esate mokinys/studentas, turbūt Jūs pripratote prie tam tikro cikliškumo : pamoka trunka 45min., paskaita 1 h 30 min. ir Jūs per jas dirbate, bent jau stengiatės dirbti. Tai pripratino Jus prie cikliško mokymosi, ir beto ši sistema yra puiki - ji leidžia Jums nesirūpinti, kad turite kažkokių darbų, ar Jums reikia kažką naujo padaryti..Tas laikas priklauso tik Jums mielieji.
O kai grįžtate namo? Jūs išsibalansuojate. Nebėra to cikliškumo - yra savo norų tenkinimas ir geriausiu atveju - darbai kuriuos turite nudirbti. Kiekvienas iš mūsų baigėme arba mokomės ugdymo mokyklose, kurios įskiepijo šią sistemą. Mesž inome, kad ateisime į mokyklą ir tas 45min mes MOKOMĖS. Mums nereikia rūpintis, nes tą laiko dalį mes skiriame sau...Kitaip sakant mes suplanavome savo dieną, ir tuo laiko momentu niekas negali Jums trugdyti atlikti ai ką darote, niekur nereikia bėgti,skubėti.
Kiekvieną iš mūsų ši sistema palietė - cikliškas mokymasis, planavimas. Todėl patarimas : cikliškai dirbkite ir namie, biure ir kt patalpose, kuriose vyksta darbas. Pamatysite, kad per tą laiką, Jūs nuveiksite daugiau nei bet kada gyvenime. Jei esate mokinys - dirbkite 45min namuose, darydami tik SAU. tuomet darykite pertrauką..pailsėkite (10-20min), ir darykite vėl 45 min pamoka sau , NAMUOSE. Jums tai nieko nekainuos, nebent Jums laikas yra meterialus dalykas. Ši sistema ištikrųjų man padėjo - pradėjau tobulėti ne dienom , o valandom. Dabar turiu priežastį, kodėl galiu su draugais išeiti į barą...išgerti ir pasilinksminti - nes nesijaučiu tuščias, jaučiuosi kiekvieną dieną dirbantis ir planuojantis savo laiką..Tai teisybė... Jaučiuosi nusipelnęs sėkmės, pasiimti iš gyvenimo to ko trokštu.

ir tai ne melas...Tokiu koks aš buvau - yra daug. Aplinkoje matomų...

Pvz mano tvarkarštis eilinės dienos:

7.00 - Keliuos.
9.00 - Einu į paskaitas.
9.30 - 16-17. - dirbu ir skiriu laiką savo tobulėjimui.
18.00 - grįžtu namo.
18-19.00 - poilsis.
19-21.00 - susitinku su kursiokais, vaikštau mieste.(valgis, linksmybės)
22.00 - grįžtu namo.
22.00 - 23.00 - mokausi, įtemptai.
00.00 einu miegot.

Tai tik cheminis , parodomasis planas. Šiuo metu man pilnai užtenka 1h mokslo, per kurias aš produktyviai išdirbu tiek, kiek ankščiau man reikdavo mažiausiai poros valandų. Studijuoju VGTU Informatikos inžinerija. Tai tik vienas iš pavyzdžių sėkmingo savęs programavimo bei mokymosi supratimo.
Dinamikos pagrindais grindžiamas nuosekliai tolstu nuo to ko noriu tolti - tai jau nebe kūnas, o materialusis taškas.

Dauguma
Dauguma

02 Birželis 2011

Tai taip ir nepaaiškinai kaip "teisingai" ir "produktyviai" skaityti... Tik disciplina ir planavimas, nuolatinis smegenų stimuliavimas.
Vartotojo avataras

Globalistų mėsa
Globalistų mėsa

02 Birželis 2011

O to ir laukiau, susidomėjai? Šios temos tikslas sudominti, priverti domėtis šiandien yra paprasta, visiems aiškiai suprantama ir neanalizuojama. Viena aliuzija į sėkmingą skaitymą: iškelk sau klausimus, ką nori sužinoti skaitydamas. Pvz: fizika. tranzistorius. Kas tai? Koks jo veikimo principas? Kuo jis svarbus fizikoje? ir pan. Iškeldami tokius klausimus, mes skaitydami juos užpildysime informacija - kitaip tariant, atsirinksime ko mums reikia iš didelio informacijos kiekio. Paprasta ir efektyvu. Tai tik step 1 į sėkmingą skaitymą.

P.s. "Tik planavimas, disciplina, smegenų stimuliavimas" - jeigu tu iš mano žodžių supratai tiek, kiek įvardijai - OK. Bet suprasi žodžio prasmę ir visa ko efektyvumą, kai iš tavo sakinio išnyks žodis "Tik". Tuomet tu įvertinsi ir suprasi. Kai kuriems medis tai tik medis , kitiems tai biznis, tretiems tai atgaiva. Tiesų daug, ir šiuo atveju tu viską supratai pirmąja prasme...

Dauguma
Dauguma

21 Birželis 2011

Re: Kaip mokytis ir ką akcentuoti?

Vartotojo avataras

Rimtas narys
Rimtas narys

Charakterio tipas: ENTJ

21 Birželis 2011

tyrasH2O rašė:Apie greitojo skaitymo techniką , gal kam pravers.

Perskaičiau pirmą kartą ir sustojau. Mintyse pagalvojau "nesupratau?". Po to pastebėjau, kad tekstas su klaidomis :1cool:
“Pgaal Alngų uvernitetsio triyjimnėus ridažių tavkra ždojye vkaisiši nearvsbi. Sbavru, kad pimra ir pakustinė radėis btūų svao vieoste. Vsia ktia glai btūi ttoali neąsmnoė, ir tai ntreudko sakttyii ir suraspti. Tiap yra tdėol, kad mes skatimoe ne atksirmois raiėmdis, o išistais žožaidis.”
Realistas
Vartotojo avataras

Dauguma
Dauguma

25 Liepa 2011

Teisingos mintys. Bent jau aš (būdamas mokinys) akcentuoju, ne konkrečią informaciją, o fragmentus. Tarkime per istorijos pamoką pasakojama apie Saulės Mūšį, aš bandau įsiminti supančias detales ir tai ko greitai neatgaminsiu - reikšmę, pabaigą, dalyvius, o datą ir vietą galime greitai atgaminti remiantis prieš tai išmokta informacija, galbūt skambės kiek juokingai, bet sugebėjau pritaikyti daugelyje disciplinų. Visur stengiuosi įžvelgti kažkokius dėsningumus, kad tarkime kiekvienas didesnis mūšis vykdavo kas 15 metų ir žinodamas aplinkines datas, galiu su nedidele paklaida atsakyti į klausimą. Toks būdas beabėjo reikalauja laiko ir nėra tinkamas "atsistok prieš klasę" režime, bet rašant kontrolinį ir turint laiko ir užkibus ant klausimo, tai toks "dedukcinis metodas", kada atmeti visus aplinkiu esančius faktus ir pateiki klausimą remdamasis dėsningumu, beabėjo neretai pagrįsti jį gali tik savo "kosminėmis" prielaidomis.

Galbūt dėl to visada turėjau rimtų problemų matematikoje, ten vietos prielaidoms ir panašiems metodams nėra...
Don’t ever wrestle with a pig. You’ll both get dirty, but the pig will enjoy it.

• Panašios temos
    Atsakymai
    Peržiūrėta
    Autorius

Grįžti į Psichologija ir švietimas

Čia Jūsų nuomonė svarbi!
2010 - 2011 forumas „Tikratiesa.lt"